Za slušné Slovensko

23.02.2019 15:05

Žilina Za slušné Slovensko

                        23. februára, 20:00

"ČÍM MENEJ SA BUDEME BÁŤ MY, TÝM VIAC SA BUDÚ BÁŤ ZLOČINCI."

Na žilinskom zhromaždení vystúpil tento týždeň aj Peter Juščák, bývalý hovorca Ústavu pamäti národa, prozaik, dokumentarista totalitných režimov a predseda Obce spisovateľov Slovenska. Prinášame vám jeho prejav.

Milí priatelia

Prísť na námestie a verejne vysloviť svoj názor, postoj, tak ako ste prišli aj vy, zakaždým vyžaduje odvahu. Je to iná odvaha ako v robiť nástenkové tendre, topiť kriminálne kauzy, vynášať pochybné rozsudky, kradnúť DPH, či podpisovať katovanie slovenských lesov. 
Odvaha tých, ktorí zosnovali vraždu Jána a Martiny sa opiera o pocit neotrasiteľnej moci.
Odvaha vás, ktorí organizujete tieto stretnutia a vás, ktorí ste sem prišli, sa opiera o pravdu civilizovaného sveta. Vy ste nositeľmi európskej civilizácie. Naša vláda je nositeľom totalitnej spupnosti a arogantnej nedotknuteľnosti.

Od vraždy Jána a Martiny uplynul rok a nám sa v plnej nahote a takmer denne potvrdzuje hĺbka rozkladu spoločnosti a jej inštitúcií. 
Áno, vražda sa vyšetruje. Vyšetruje sa preto, lebo vládna moc k tomu bola donútená ulicou. 
Ale nezodpovednosť a pokrytectvo na najvyšších miestach pokračuje. Niet dňa, aby naši volení predstavitelia neprerazili dno občianskej, ľudskej a politickej kultúry. Niet dňa, aby sa neobjavil ich ďalší nový škandál- arogancia, neokrôchanosť, nekultúra, pošliapavanie pravidiel i zákonov. 
Druhý muž v štáte – predseda NR SR Andrej Danko sa bezprecedentne stretáva v politikom na sankčnom zozname EÚ. Ničivá hanba o jeho rigoróznej práci sa v jeho kruhoch nikoho nedotkla. Pritom hanba padá nielen na neho, nielen na jeho školu. Padá na celý školský systém, na legislatívu - trpiacu obchody s podobnými prácami, na ministerstvo školstva a jeho predstaviteľov a na všetkých obhajcov neetického získavania akýchkoľvek výhod. 
Ministerke školstva Lubyovej to neprekáža, tak ako jej neprekáža šafárenie s prostriedkami určenými pre budúcnosť. Lebo veda – to je vaša budúcnosť, milí priatelia. Kým Bonaparte, jachty, domy, lietadlá vlády a jej kumpánov sú veľmi vratkou prítomnosťou. 
Obec spisovateľov Slovenska vydala v januári stanovisko k dianiu v spoločnosti. Odcitujem: 
„My, ako tvorcovia sa odmietame mlčky prizerať na rozvrat štátnych inštitúcií. Odmietame postoje predstaviteľov krajiny, ktorí nedokážu adekvátne odpovedať na svoje zlyhania. Odmietame filozofiu, že tam, kde je moc, tam je aj právo na korupciu, lož, pokrytectvo, nezákonnosť, vytváranie nezákonných pavučín a sietí na sledovanie politických a spoločenských súperov a dokonca právo na prostitúciu. Takáto interpretácia demokratickej moci je pre nás neakceptovateľná a neprijateľná.
Čo sme to za spoločnosť? Sme spoločnosťou lží a lživých ilúzií? Alebo sme spoločnosťou, ktorá si dokáže priznať chyby a vyvodiť z nich poučenie?
Obraciame sa na všetkých – a teda aj na vás, milí priatelia - ktorí bez ohľadu na politickú, či konfesionálnu orientáciu sa podieľate na tvorbe hodnôt. Obraciame sa na vás, ktorí slušnosť a spravodlivosť vštepujete mladej generácii, pestujete ich a opierate sa o ne vo svojich najrôznejších povolaniach. Vyzývame vás, aby ste nemlčali. Náš spoločný hlas musí prekričať lži a výhovorky tých, ktorí vlastnú nezodpovednosť a nemorálnosť povýšili na systém. Toľko citát.“ 
Milí priatelia. Odvaha pomenovať zlo nikdy nesmie cúvnuť pred mocou. Žiadna moc nie je neotrasiteľná. Iba náš strach ju robí veľkou. Čím menej sa budeme báť my, tým viac sa budú báť zločinci. Naša budúcnosť je v našich rukách. Nesmieme si ju dať ukradnúť politickým dobrodruhom. 
Nezabúdajte, že čestní ľudia sú na vašej strane a nie je ich málo.