BELÁK SPOCHYBNIL ROKOVANIE, NA KTOROM MENILI VEDENIE

06.08.2014 18:55

 

BRATISLAVA 6. augusta (SITA) - Ľubomír Belák odmieta, že ho na utorkovom mimoriadnom rokovaní Rady Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) odvolali z čela tejto strešnej spisovateľskej organizácie. Podľa Beláka totiž nebola Rada na mimoriadnom rokovaní uznášaniaschopná. "Na zasadaní sa z 12 riadnych členov Rady zúčastnili len traja riadni členovia," uviedol Belák. Podľa jeho slov ďalších dvoch zúčastnených si prizvali predsedovia Obce spisovateľov Slovenska a Spoločnosti maďarských spisovateľov na Slovensku v rozpore so stanovami. Jedným z nich bol Marián Hatala (Obec spisovateľov Slovenska), ktorého poverili dočasným vedením AOSS. Jedna prítomná členka nebola podľa Beláka ani menovaná svojou organizáciou Klub nezávislých spisovateľov za riadneho člena Rady AOSS. "Preto predseda Ľubomír Belák a zástupcovia ostatných združení (SC PEN, KNS a KLF) odmietajú tento pokus o prevrat vo vnútri organizácie, ktorá patrí k jednej z najväčších na Slovensku a uisťujú verejnosť, že destabilizovať AOSS sa 5. augusta 2014 nepodarilo," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytol agentúre SITA Belák.

Účastníci mimoriadneho rokovania Rady AOSS trvajú na právoplatnosti mimoriadnej rady. "Na mimoriadnom rokovaní sa zúčastnili zástupcovia štyroch organizácií zo šiestich, čím sme boli uznášaniaschopní," uviedol predseda Obce spisovateľov Slovenska Peter Juščák. Belákovo spochybňovanie členov Rady AOSS, zúčastnených na mimoriadnom rokovaní, je podľa Juščáka bezprecedentné. "Treba poznamenať, že AOSS je tzv. strešnou organizáciou organizácií a jej predseda je vykonávateľom vôle týchto organizácií, nie je ich riaditeľom. Tri organizácie vyslali svojich zástupcov a miesto ospravedlneného pána Richtera za štvrtú organizáciu (Klub nezávislých autorov, KNA) tieto organizácie pozvali aj štatutárnu zástupkyňu KNA. Do prejavu vôle členských organizácií pán Belák nie je oprávnený zasahovať ani hovoriť," dodal Juščák.

Podľa Juščáka Belák dlhodobo porušuje stanovy AOSS napríklad tým, že nezvolával riadne schôdze Rady, ktoré počas 20 rokov bývali raz mesačne. "V roku 2014 zvolal Radu AOSS päťkrát, v roku 2014 jediný raz," vyhlásil Juščák. Podľa jeho slov Belák neinformoval minimálne tri členské organizácie o situácii v hospodárení AOSS a nakladaní s financiami z predaja časti jej budovy. "Ani štyri mesiace po predaji časti budovy patriacej AOSS nepodal minimálne trom členským organizáciám nijakú relevantnú správu. Zmienku o predaji rozoslal členom desať dní po predaji a to až po tom, ako sa správa objavila na internete," dodal Juščák.

Belák hovorí, že mimoriadne zasadanie Rady zvolal Juščák s úmyslom spochybniť jeho kroky, pričom on pripravoval oficiálne zasadanie Rady AOSS na koniec augusta po dovolenkách. "Malo ísť o zásadné rozhodnutie členov Rady, ktorých je dvanásť, o budúcnosti organizácie, ktorá združuje šesť nezávislých občianskych združení. Spochybnenie predsedu AOSS Petrom Juščákom, ktorý mimoriadne zasadanie inicioval, malo za cieľ presadiť akési delenie majetku, s ktorým riadny predseda AOSS a ďalšie tri organizácie zásadne nesúhlasili," uviedol Belák. Zámerom Beláka a ďalších troch organizácií bolo, aby AOSS vrátila verejnosti cez literárne aktivity finančné prostriedky, získané predajom časti podielu na budove Laurinská 2 v Bratislave. Ako príklad uviedol Dni slovenskej literatúry, ktorých je AOSS tento rok spoluorganizátorom, alebo vznikom Literárneho Domu.

Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska je dobrovoľným združením rovnoprávnych a samostatných organizácií spisovateľov na Slovensku. Cieľom asociácie je presadzovať záujmy slovenskej literatúry a literatúr národnostných menšín žijúcich na území Slovenskej republiky, záujmy tvorcov a príjemcov literatúry, záujmy jednotlivých členských organizácií a ich spoločné záujmy. Členmi sú spisovateľské organizácie: Klub nezávislých spisovateľov, Klub spisovateľov literatúry faktu, Obec spisovateľov Slovenska, Slovenské centrum PEN, Spoločnosť maďarských spisovateľov na Slovensku, Spolok ukrajinských spisovateľov Slovenska.